NUorrbottens "närmaste by"
C:a 1 timmes bilväg till Piteå (med Pite Havsbad), Luleå med Kallax flygplats, Boden, Jokkmokk med sin marknad samt Arvidsjaur (sameland) som också har flygplats.
Till kommunens centralort ,Älvsbyn, tar det c:a 30 min med bil och dessutom är det en väl fungerande lokaltrafik inom kommunen. Vidsel har också bredband via fiberkabel, vilket innebär att förbindelserna med omvärlden är mycket goda för den som sysslar med olika distansarbeten.

Övriga fakta
Vidsel är näst största tätorten i Älvsbyns kommun och har omkring 500 hushåll. Man kallar ofta Vidsel för Robotbyn genom kopplingen till RFN (Provplats Vidsel). Dessutom pryds torget av en robotstaty skänkt av SAAB.

Genomfartsvägen genom Vidsel (Vidselsvägen, östra och västra) uppfattas gärna som huvudled. Detta är emellertid fel eftersom huvudled upphör när man svänger av från väg 374 (Jokkmokksvägen). I Vidsel gäller enbart högerregeln (ur trafikregelsynpunkt) varför försiktighet bör iakttagas vid färden genom byn.

Läget vid Piteälven med omgivande berg ger många underbara naturupplevelser och vyer och dessutom finns ca 5 km uppströms också Storforsen, norra Europas största obundna fors. Området kring Storforsen är naturreservat vilket borgar för att området inte skövlas. Dessutom är ett reservat färdigställt på Bredselberget, ett vackert utsiktsberg på norra sidan av Piteälven med utsikt mot Storforsen och Piteälven. Vid foten av Storforsen ligger Storforsenhotellet med campingplats, varifrån man har en fantastisk utsikt upp mot forsen, vilken vintertid lyses upp med kraftiga strålkastare.

I Vidsel finns ett område vid älven som är under utbyggnad som fritids- och strövområde. Där finns grillplats och beachvolleyplan. Många planer finns för den vidare utbyggnaden för att tillvarata det vackra området.

Vidsel har ett rikt föreningsliv, centralskola med komplett grundskola (gymnasium finns i Älvsbyn). förskola, daghem och distriktssköterskemottagning. Dessutom inryms i skolan också ett välförsett bibliotek även för allmänheten.

Sundqvist Bil & Däck svarar för en annan viktig social funktion, nämligen att hjälpa oss att hålla de för glesbygden så viktiga bilarna funktionella.


Man kan tanka på Gulf:s obemannade station (inom kort) vid Hantverkshuset, där även återvinningsstationen är belägen.

I nya hyreshuset vid torget har man Violen för äldreboende i Vidsel.

I domänverkets f.d. lokaler mitt emot hantverkshuset återfinns en blomstrande delikatessfabrik, Vidsels Delikatessfabrik. Man levererar såser och sallader inte bara inom Norrbotten utan också till andra delar av landet.

Vid torget finns en pizzeria, Tic-Tac, i ljusa och trevliga lokaler. Där kan man även beställa för hämtning.

Mitt i byn finns f.d. Wärdshuset Renkronan, numera i ny skepnad som behandlingshem för missbrukare.

Vidsel har sin egen mycket vackra kyrka och dessutom finns både Filadelfia och EFS med egna kapell.

Idrottsanläggningar finns för både fotboll, tennis, skidåkning plus en ishockeyplan intill sporthallen vid skolan. I sporthallen inryms även en styrketräningslokal.

Vidsels IK har fotbollsanläggning med 3 planer, gräs och grus för 11-manna och en gräsplan för 7-mannaspel. Desstutom har man skidanläggning med skidstug och elljusspår.a

Vidsels Skoterklubb (en av landets största) anordnar många aktiviteter för den skotersugne.

Fiskeintresserade har Storforsens Sportfiskeklubb med både sjöar och rinnande vatten.

Vidsels Bygdeförening ansvarar förutom för diverse egna arrangemang även för Vidsels Kulturhus, vilket fungerar som något av ett allaktivitetshus. Där kan man hyra för fester, sammanträden m.m. Ibland ges teaterföreställningar där och musikkaféer ordnas också.

Sommartid anordnas Storforsens dag helgen före midsommar. Torgdag är det i Vidsel dagen före Storforsens dag. År 2007 firade torgdagen 25-årsjubileum och har alltså lite anor. I juli brukar baletten Trolltagen anordnas på en naturscen vid forsen och dessutom förekommer andra arrangemang under sommaren med stora artister.


Uppdaterad 2016-09-25

Åter