Lilian Mikaelssons skolminnen

Hej!

Här ett foto av alla lärare i Vidsels Centralskola, som skolan hette på den tiden. Bör vara från mitten av 60-talet och idag i ägo av Agneta Silversparf. Mina personliga minnen kan nog skilja sig från andras upplevelser. Så ni får ta det för vad det är, 50 år gamla minnen som bleknat betydligt med åren.

Vi barn hade stor respekt för de flesta av våra lärare och de allra flesta av oss lydde vid första tillsägelsen.
Många av lärarna var stora original som t ex Romelsjö, som hade en passion för lok. Hans uppfattning av “Roliga timmen”, var att visa oss elever mängder av svart-vita foton på olika typer av lok. Han var f d major och kallade oss alla med efternamn. Han hade för vana att peka på den som skulle svara, samtidigt som han högt ropade ut efternamnet. Hans pekfinger var högst respekterat, jag satt nästan i givakt under hans lektioner. Gunnarstedts specialintresse var grekisk mytologi som han älskade att berätta om. Gudarnas hyss roade oss för de var ju inte alls så allvarliga som kyrkans gud. Fjellström var allas vår uppfostrare och ville att vi skulle uppföra oss ordentligt, även utom skoltid. Vår uppfattning skiljde sig från hans, kan jag berätta. Sten Forsmark var fysiklärare och hans illustrationer av elektroner, neutroner och protoner såg ut som stornästa gubbar som hoppade hit och dit i atomerna. Språkläraren Maj Forsmark behövde bara lyfta på ett ögonbryn och titta med stadig blick på den elev som inte uppförde sig , så blev det lugnt. Folke Olsson var kanske den som hade starkaste rösten, den hördes över allt surr i matsalen då han höll ordning på matkön.
Östergren, musikläraren, forskade om Pitemålet och jag tror han gav ut en bok om det också? Segerström blev beundrad för sin förmåga att skriva lika bra med både höger och vänster hand. Gympaläraren fick den otacksamma uppgiften att försöka få oss elever att uppskatta den nya gymnastiksalen, den som idag är kulturhuset i Vidsel. Vi hade dittills fått hålla till utomhus på gymnastiklektionerna, något som passade oss då det innebar större frihet. Läraren, som vi döpte till Gäddan, var väldigt ung och ambitiös. Han ville införa gymnastisk ordning och disciplin bland oss. Det var inte alla som uppskattade det. Mest tror jag att det var det kyliga duschrummet som fick många av oss att tycka illa om att gå på gymnastiken. “
Stående fr. vä:
? ?, Lasse Gunnarstedt, Gunnar Fjellström, Sten Romelsjö, Torsten Östergren, Malte Sandberg, Bengt Samuelsson, Sten Forsmark, gympaläraren, Leif Sylin (eventuellt) (träslöjdläraren), Bernt Herlufsson.


Sittande fr. vä:
Herbert Johansson (han kallades Hupp-hupp), Maj Forsmark, Mie ?, ? ?, Folke Olson, Ingvar Segerström, ? ?, ? ?, Britta Lundström (hushållslärare).


Nya kompletteringar av namn har kommit från Elvy Backman som synes.


 
Hälsar,


Lilian M.