Royal Vidsel

 

Några data kring biografen Royal i Vidsel.

1945 startade bioverksamheten sedan Sven och Helmer Sundqvist svarat för byggnationen intill torget i Vidsel. (se bild)

1985 ville Sven pensionera sig och Vidsels IK anmälde sitt intresse att driva verksamheten vidare. En biografstyrelse utsågs och klubben övertog driften.

1990 revs den gamla biografen för att lämna plats för ett hyres- och servicehus och flytt skedde till Vidsels Kulturhus vilket byggts om från skolans gymnastiksal till ett sorts allaktivitetshus. En tillbyggnad på befintlig byggnad gav plats för maskinrum och en duk sattes upp i format som överträffar centralortens duk på Forum. (Se bild)

Sedan dess har bion fortsatt att visa föreställningar onsdag och söndag under vinterhalvåret oktober - mars. På senare år har ekonomiskt samarbete kommit till stånd mellan Royal och Kulturhuset för att säkerställa driften i konkurrens med det ökande videoutbudet. Den som sett t.ex Star Wars på bioduken har svårt att förstå tjusningen i att se den i 28 tums format, det blir lite vattvälling över det hela.
Förhoppningsvis kan biografen leva kvar länge än, det skulle kännas verkligt fattigt utan biograf i Vidsel.

2013 Tyvärr har övergången till digital visning medfört att biografverksamheten för närvarande ligger nere. Ekonomin medger ej investering i det nya systemet.


Gamla Royal i Vidsel

Kulturhuset med Royal från baksidan

Kulturhuset med Royal från framsidan med ingången

 

Bioprogrammet

Åter till anslagstavlan

Åter första sidan