Eivor Lundströms fotosamling

Månadens bild april 2001

Eldsvåda på 1960-talet.
Enligt Halvard Granström skall det ha varit en fastighet ägd av Melker Lindroth, belägen i backen ned mot bron när man kommer via södra infarten.
En garvare vid namn Karl Engman skall ha bott i huset och även en bilverkstad var inrymd i källarplanet. Längst till vänster i bilden kan det vara ett brospann som skymtar. Nästa pusselbit kommer från Birgitta Johansson. Huset skulle bort i samband med ombyggnad av vägen och brandkåren eldade upp huset och fick samtidigt god träning. Ägaren till SAAB:en i förgrunden skulle också vara kul att få veta, plus exakta datum då bilden togs.I en nyinkommen uppgift från Gustav Westerlund står följande att läsa
: Subject: Karl Engman

Någon har påstått att Karl Engman var garvaren i Vidsel, men detta är fel. K E var bilmekaniker och hade verkstad i Grönskåtabacken vid Vidsels bro i den suterängsfastighet som fanns mitt i backen. Karl Johan var född 22/12 1902, och dog 12/3 1940 under rep av en bil, där karbidlampan själpte och antände bensin tanken. Bekanta till mig bodde där i övre läg. 1940-41.
Beträffande garvaren hette han Gunnar Bergner född 1879, och hans fru Ida f.1875, d. 1966 resp.1952 Troligen flyttade Bergner när frun dog. I denna ena läg. bodde bek till mig c:a 1952. Om garvaren finns mycket att berätta, bland annat ägde han en 98 kubikare som någon sabbade med att fylla lysfotogen i tanken. Han tillverkade b.l.a handskar med 5 års garantid retades han med till den som sabbade honom. Bergner betraktades som en mycket snäll man.( egen komments), men var en mästare på att ljuga och överdriva, och kallades lite skämtsamt för Skarvaren, rimmar på garvaren.---
Vidare ägde M Lindrot fastigheten från vilken tidpunkt vet jag inte, och brändes ned av Vidsel brandkår c:a 1961-1963.

MVH Gustav Westerlund f.d. Vidselsbo. Hej! Hej!
PS! hjälpkälla har använts DS!


I dag (2006-04-22) har följande kommentar inkommit:
Oskar Bergner hette garvaren, eller snarare skomakaren i Vidsel. Född 1898 d 1971 i Smedsbyn, Nederluleå. Gift med Teresia Ingeborg Näslund f 1900 i Malå d 1981 i Upplands Väsby. Jag har talat med garvarens yngsta dotter, som har rett ut begreppen. Oskar Bergner är son till August Bergner i Råneå. Oskars bröder Arvid och Karl Emil var garvare vid Lundins skofabrik, och systern Mina och hennes äkta hälft Selfrid Rutström var också anställda där. Garvarens hustru sydde tio par handskar om dagen. De sydde också ryggsäckar och luddar. De inkom till Vidsel efter 1941, närmast från Blattnicksele, Sorsele. De flyttade redan 1949/50 till Håkansö, Piteå lfs. Därefter till Nystrand. Senare (runt 1953) till Boden, där de köpte ett trevånings hus med strandläge och båtplats. Det såldes sedermera till en Hübinette, och de flyttade till Smedsbyn, där garvaren dog 1971. Hustru Ingeborg flyttade till dottern i Upplands Väsby; hon var bosatt på äldreboendet i centrum där hon sedermera dog 1981.

August Bergner är son till fanjunkaren Lars Olof Bergner som är son till lantmätaren Carl Fredrik Bergner som är son till lantmätaren Lars Petter Bergner som är son till sidenkrämaren i Gävle Erik Bergner från Berge by i Idenors socken. Oskar Bergner är min morfars tredjekusin. Så har då garvaren i Vidsel fått sin plats i släktträdet!

Med vänlig hälsning

JK Sörblom

Hägersten


Åter