Torgdagen i Vidsel

Torgdagens historia i Vidsel inleddes 1983. Vid ett möte mellan Vidsels Bygdeförening och affärsidkare i Vidsel den 2/6 1983 beslöts att anordna torgdag den 18 juni 1983 på försök. Torgdagen har sedan dess arrangerats av Vidsels Bygdeförening och affärerna i Vidsel gemensamt, med undantag för 1989, då affärerna ensamma skötte arrangemanget. Bygdeföreningen svarar för kontakterna med slöjdare och konstnärer, kontakten med Älvsby kommun för disponering av torget, kontakt med eventuell underhållning, fixar bord till utställarna, sköter musikanläggningen och speakersysslan. Varje affär svarar för sin egen försäljning och sina egna specialerbjudanden och kostnader för annonsering delas mellan affärerna och bygdeföreningen. Hittills har samarbetet fungerat utmärkt och bygdeföreningens medlemmar har tillförsäkrats plats på innertorget. Dessutom har ibland andra aktiviteter förekommit på platser runt om torget, t.ex brandkårens arrangemang. Trots att det vissa år sett mycket hotande ut vädermässigt sett, så har hittills inte utställarna behövt flytta inomhus. Första åren var Renkronan eventuell reträttplats och efter Kulturhusets tillkomst har dess lokaler fungerat som alternativ vid otjänlig väderlek.

Närvarande vid mötet som hölls i den s.k Swedairlokalen i posthuset var:

Sigurd Lundh Ordförande i Vidsels Bygdeförening

Inger Lundh Ledamot i Vidsels Bygdeförening

Kersti Lindroth ICA-Raketen

Berit Andersson Berits Textil

Laila Lundberg Konsum

Kristina Pettersson Renkronan

Anledningen till mötet var att Bygdeföreningen på prov ville anordna Torgdag i Vidsel.

Vid sammankomsten beslutades att Torgdag skulle anordnas lördagen den 18/6 1983 mellan kl 09 och 13.

Vid otjänlig väderlek skulle slöjdarna får flytta in till Renkronans Gillestuga.

____________________________________________________________________________________________________________________________

1984 Älvsbybrasset spelade under ledning av Börje Andersson.

1986 Sigurd Granström underhöll med visor skrivna på pitemål.

1987 Sigurd Lundh lånar högtalaranläggning från RFN.

1988 började musiken skötas av Curt Löfwenberg i egenskap av ordförande i Vidsels Bygdeförening. Musikanläggningen lånas från Vidsels IK.

1989 anordnades torgdagen av affärerna själva.

1990 startade egentliga speakerverksamhetn under torgdagen efter att Berit Andersson framfört idén om att kunna få s.k. reklamutrop från affärerna med speciella erbjudanden. Underhållning var dels balett under ledning av Kaarina Dahlberg och därefter uppträdande av Ralph Carlsson från Arjeplog.

1991 skulle torgdagen ha besökts av några busslaster i samband med HOMECOMING DAY. Citat ur brev från Lulebygdens Forskarförening:

Med anledning av ovanstående Hemvändardag den 13 juni i Storforsen, Älvsbyns kommun, finns det möjlighet till besök av ca 10 turistbussar med bl.a hemvändande svenskamerikaner på Vidsels traditionella torgdag.

En förutsättning för detta är naturligtvis att torgdagen anordnas samt att arrangörerna biträder lulebygdens Forskarförening med förslagsvis 2 - 3000 kr För denna summa erhåller då arrangörerna av torgdagen , förutom besök av ovan nämnda turistbussar i en dryg timmes tid, mångfaldigande av informationsblad i 1500 exemplar ....

Av allt detta bidde ju knappt en tumme som ni vet.

1992 Reklam för torgdagen gjordes bl.a på Sparta med hjälp av dess ljusskyltar. Kjell Andersson underhöll på torget.

1994 Ralph Carlsson från Arjeplog underhöll.

1995 VisaVi-kören underhöll.

1996 Småstjärnorna svarade för ett mycket bejublat framträdande.

1997 Ronnie Burman underhöll med sång till eget gitarrackompanjemang.

1998 Torgdagen sammanföll med Sveriges Nationaldag. Ulf Öberg sjöng solo och ledde publiken i nationalsången. Kommunen skänkte två svenska flaggor med flaggstänger vilka uppsattes på torget och gav en extra inramning åt nationaldagen.

1999 Dagens attraktion var en modevisning av 50- och 60-talsmode. Mannekäng var blivande bruden Ann-Chatrine som fått uppdraget som en del av möhippan. Dessutom demonstrerade Vidsels brandkår hur räddningsarbetet går till vid en trafikolycka, i detta fall kollision mellan bil och cyklist. Föraren satt fastklämd och som ytterligare komplikation började det brinna. Säkert fick många sig en tankeställare och funderade över konsekvenserna ifall vi inte skulle ha räddningen så nära som nu. Man kan föreställa sig att räddningsfordon skulle utgå från Älvsbyn i bästa fall.

2000 Vidsels gospelkör under ledning av Börje Andersson svarade för det musikaliska inslaget. Som ett oväntat inslag under dagen framträdde 40-åringen Krister Nilsson i skepnad av Näcken och väckte stort jubel. Vidsels brandkår demonstrerade hur man släcker när en persons kläder fattat eld. Dessutom gav de en synnerligen chockartad förevisning av vad som händer när man på ett felaktigt sätt försöker släcka i ett kök där olja i ett kokkärl fattat eld. Jag tror att alla som såg det kunde föreställa sig vad som skulle ske om ett sådant eldklot flammade upp från spisen i ett kök. Därefter fick barnen möjlighet att åka brandbil, vilket alltid brukar vara en höjdare för de små. Även den 18:e torgdagen förskonades från regn, även om temperaturen inte var den bästa och nordanvinden fick mer än en att huttra. Dock fanns ju inomhusaktiviteter att tillgå i Framtid Vidsel 2000 lokaler, där Vidsels Skoterklubb serverade palt och fem datorer fanns uppkopplade, tre för surfing på internet och två för möjlighet att studera Nybyggarna runt Storforsen i CD-version samt Församlingsböcker för delar av Älvsby Församling, även de i CD-format.

2001 För 19:e året i följd kunde torgdagen genomföras i ett förhållandevis vackert väder. Årets artist var Susanne Lundkvist, barnfödd och uppväxt i Vidsel. Hon svarade för ett mycket uppskattat framträdande. Annars var allt sig likt, något färre utställare än vanligt. Strykande åtgång på skoterklubbens palt och våfflorna som gräddades av klass 8. Folk var kanske mer köpvilliga i år och utställarna kände sig nöjda. Vi saknade dock Vidsels brandkår, men de återkommer kanske nästa år.

2002 Torgdagen firar 20-årsjubileum. Solen tittade fram vid 10-tiden och gav en behaglig temperatur. Jubileumsartist var Sigurd Granström som sjöng och gav språklektioner i pit´målet. Återväxten är fortfarande klen när det gäller slöjdare och konstnärer bland de yngre, men vi får hoppas på en uppgång så småningom. Grundidén med torgdagen bygger ju på att ge ortens slöjdare och konstnärer en möjlighet att få visa upp sig och sina alster. Dessutom ges Vidsels olika föreningar möjlighet att bidra till trevnaden vid torgdagen. En gång om året blir torget riktigt levande, låt oss fortsätta med den traditionen.

2003 Torgdagen 21-årsjubileum. Kyligt och lätta regnstänk under Susanne Lundqvists framträdande (man kan tydligen inte ha två solar samtidigt!). En busslast från Östergötland anförda av Ivar "Skägget" Eriksson gav under en halvtimme lite extra glans åt torget. Palt och våfflor är pålitliga dragplåster som vanligt och många besökte nog Kersti utanför ICA för gratis kaffe och grillad korv. Läskedrycksbanan har också blivit mycket populär, en gång om året passar många barn på att få ont i magen av alla läskedrycker de kastar till sig där.Vi hoppas på fler utställare och trevligare väder nästa år.

2004 Årets torgdag blev lite magrare än vanligt. Antalet utställare blev det lägsta sedan starten. Vi saknade många av trogna utställarna och hoppas på bättre uppslutning nästa år. En bidragande orsak till det det låga antalet besökare finner man nog i att en stor auktion samtidigt hölls i Brännmark och sådana brukar ju alltid dra till sig intresserade. Det är olyckligt när kollisioner av sån natur inträffar, men vi vågar väl tro att det var engångsföreteelse. Torgdagen är ju spikad till dagen före Storforsens dag alltsedan starten och borde vara välkänt vid det här laget. Till fadäserna tillkom också att Norske Skolecorps aldrig dök upp som utlovats. De skulle anlända kl 12 enligt uppgift. men av anledning vi inte vet så uteblev de. De kanske körde vilse på vägen mellan Piteå och Vidsel, men besked om vad som hände kanske kommer så småningom. En tröst var i alla fall att "vi hade tur med vädret"! Skoterklubben serverade som vanligt god palt och läskedrycksbanan gjorde i vanlig ordning succé (fem backar dricka gick åt!) så säkert förekom mycket magont på eftermiddagen. Som tröst för de uteblivna Corpsen bjöds samtliga utställare på varm korv innan de åkte hem.

2005 Börje Andersson tillsammans med musikanter och sångare svarade för årets underhållning denna torgdag. Ganska normalt med utställare, där några thailändska inslag också fanns med. Vädret höll på att spräcka torgdagens goda statistik, men var väluppfostrat nog att hålla igen tills underhållningen var slut. Även godisregnet från Vidsel Spel & Bensin (Bilisten) kunde genomföras innan det började forsa ned från skyn. Jag har ju många gånger sagt att för varje seger (över vädret) kommer man närmare ett nederlag och vi är ju nu uppe i 23 segrar (om än med nöd och näppe.

2006 Årets torgdag, den 24:e i ordningen, bjöd på ganska bra väder. Växlande molnighet och lagom temperatur. Något blåsigt, men inte alltför våldsamt. Antalet utställare fortsätter att krympa tyvärr, men liknar väl samhället i stort. Arbetet med händerna inskränker sig väl mest till att använda tangentbordet till datorn tyvärr. Ett uppskattat inslag var linedance med gruppen dansare från Älvsbyn och Vidsel som efter lite strul med musiken kunde genomföra sitt program på sämsta tänkbara underlag, asfalt!! Godisregnet från Bilisten uppskattades mycket och lockade många att slåss om godbitarna. Kersti bjöd på kaffe och grillad korv utanför ICA och åtgången på våfflor utanför posthuset var mycket god. Som helhet ändå en ganska lyckad torgdag.

2007. Torgdagen firar sitt 25-årsjubileum. Växlande molnighet och något kyliga västanvindar. Ovanligt få utställare och besökare. Vi saknade Sune Eriksson i år och hade vissa problem med strömförsörjningen i början. Kersti bjöd i vanlig ordning på grillade korvskivor, kaffe, saft och kakor. Av de stundtals långa köerna var det mycket uppskattat. Våfflor med sylt och grädde var också mycket uppskattat. Som avslutning framträdde Susanne Lundqvist med ett mycket varierat program som innehöll både ballader, dansbandslåtar och rock. Det sistnämnda uppskattades speciellt av ett par unga flickor som släppte loss på robotstatyn. Som helhet: lite folk men gott humör.

2008 I år liknade torgdagen mest en loppmarknad med ytterst få hantverkare. Vädret var så där, men i alla fall inget regn. Sune Eriksson fanns på plats. Inget uppträdande förekom och få kringarrangemang. Kersti bjöd i vanlig ordning på grillad korv och gratis kaffe, vilket var mycket uppskattat. Våffelgräddningen fungerade efter vissa problem med strömförsörhningen och gjorde slut på ingredienserna innan stängningen kl 14. Nya tider gällde, kl 10 till 14 och ICA hade också ändrat stängningstiden till kl 14. Läskedrycksbana och fiskdamm populärt bland de yngre.

2009. Inga hantverkare men väl en konstnär förgyllde årets torgdag. ICA hade rusning till sin grillade gratiskorv och kaffe med kaka. Klass 8 hade en mästare på att grädda våfflor, vad månde bliva av honom i framtiden. Kjell Andersson var där och spelade och sålde sina CD-skivor m.m. Underhållare var Sigurd Granström med sina visor på Pitebondska och uppskattades som alltid. Vädret var lite grinigt men det var uppehåll även i år. En stund efter att torgdagen avslutats kom lite duggregn, men inte speciellt mycket. Stundtals rusning vid läskedrycksbanan som vanligt. Tyvärr fortsätter den nedåtgående trenden med få besökare och ingen återväxt när det gäller hantverkare.

2010 Årets torgdag var ett samarrangemang med ett antal föreningar i bygden. En nyhet var en s.k. hoppborg för barnen. Räddningstjänsten demonstrerade bl.a. "i väntan på ambulans", ett räddningsfordon. Försäljning av våfflor och vårrullar drog mycket folk, liksom gratis korv och kaffe vid ICA-Raketen. Underhållning av många lokala förmågor, Maria Andersson med dotter Stina samt Marianne Andersson med musikanter. Dessutom sjöng Elin Eriksson, Simon Hedman spelade trumpet och Johan Nyström rappade.Syskonen Elin och Elis Magnusson framträdde också med Elin på fiol och Elis på trumpet. Sune Eriksson som vanligt där med sin hemslöjd. Ganska mycket folk trots det lite griniga vädret. Mest uppehållsväder med endast lätta stänk. Som helhet lyckat och bäddar för ett fortsatt samarbete mellan bygdens föreningar.

2011 Nytt samarrangemang mellan bygdens föreningar. Vädret var bra med växlande molnighet och uppehållsväder. Hoppborg med studsmatta i år för barnen. Vidsels brandkår demonstrerade sitt nya räddningsfordon och gav en demonstration i omhändertagande vid trafikolycka genom att förvandla en Volvo kupé till cab genom att klippa bort taket och rädda föraren/passageraren. Dessutom hittades en medvetslös person på trappan till gamla Konsum och man gjorde en akut insats mot hjärtstopp. Räddningspersonal larmades och anlände med hjärt/lung-utrustning. Många utställare, bl.a Älvsby trädgårdsförening. Agata Sonders från Kalix sålde pälsverk bl.a. Systrarna Berglund från Vidsel sålde sockervadd, sedvanlig läskedrycksbana för de små och våfflor gräddades genom bygdeföreningens försorg. Thailand hade en egen avdelning med diverse thailändska specialiteter. Sune Eriksson som vanligt på plats. En nedbantad hattparad (lokalbrist för ombyte) gjorde att blott tre seniorer och två juniorer visade upp sig. Årets Vidselsbo blev Stefan och Ann.Chatrine Andersson (Delikatessfabriken). VIK sålde grillkol. Allt som allt en lyckad torgdag. Se även bildsviten "Torgdagen 2011 bilder".

2012 Dagen bjöd på ett strålande väder och många besökare. Stor åtgång på våfflor och thailändska specialiteter som vårrullar och friterade räkor m.m. Vidsels brandkår hade förevisningar med bl.a en fingerad trafikolycka och visning av materiel. Hoppborgen var i vanlig ordning populär och som kronan på verket framträdde Fauske skolekorps kl 13 med bejublad konsert. Imponerande var att beskåda de unga tamburmajorerna och deras hantering av tamburstavarna.Allt som allt visade besökarna stor uppskattning av arrangemanget och 30-årsjubileet får anses som lyckat. Bildsvep finns under notiser "Torgdagen 2012". Årets Vidselare blev Börje och Maria Andersson.

2013 Någon regnskur kom i början, men sen blev det uppehåll och verksamheten återupptogs utan problem. Underhöll gjorde en dragspelare från Finland som bl.a fick i gång två damer till en svängom på gatan. Brandkåren hade ställt upp ett "röktält" där ungdomar fick prova rökdykarutrustning. "Årets Vidselare" blev Björn och Irene Johansson ICA-Raketen.

2014 Strålande väder och många besökare. Nyhet för året var en "torgstafett" med många deltagande lag. Årets Vidselbo blev Said El Amari som har pizzerian Tic Tac. Se även bildkavalkad www.vidsel.nu/Torgdagen 2014.htm

2015 Bildkavalkad -> http://www.vidsel.nu/Torgdag 2015-06-13.htm

Åter till historik

Åter till huvudsidan